V Turecku zatkli zaťa Usámu bin Ládina

02.02.2013 Celý región

Ankara 1. februára (TASR) - Zaťa Usámu bin Ládina zatkli v Ankare turecké bezpečnostné sily po tom, čo Washington údajne informoval tureckú Národnú spravodajskú organizáciu (MIT) o mieste jeho pobytu. Správu dnes zverejnil vplyvný turecký denník Milliyet, ktorý citovali masovo čítané noviny Hürriyet.

Sulajmán M., zať bývalého vodcu teroristickej organizácie Usámu bin Ládina, sa údajne po útokoch z 11. septembra 2001 na USA zdržiaval v tábore v Iráne.

Do Turecka prišiel na falošný saudskoarabský pas. Denník Milliyet uviedol, že Spojené štáty sa dozvedeli o prítomnosti Sulajmána M. v tureckej metropole Ankara a informovali MIT. Turecké bezpečnostné sily ho chytili v hoteli v ankarskej centrálnej štvrti Cankaya.

Špeciálna jednotka amerického námorníctva Navy SEALS zabila bin Ládina v jeho komplexe v Pakistane 4. mája 2011. Kuvajt odobral Sulajmánovi M. občianstvo po tom, čo Spojené štáty naňho vydali zatykač pre obvinenia z účasti na teroristickej činnosti.

Turecký súd vydal rozhodnutie prepustiť Sulajmána M. na základe toho, že nespáchal žiadny iný trestný čin okrem vstupu do Turecka na falošný pas. Muž však nebol prepustený a vrátili ho policajnému útvaru pre extradíciu osôb z krajiny. Denník Milliyet takisto napísal, že bin Ládinovho zaťa vydajú naspäť Iránu. USA údajne požiadali Turecko, aby vydalo Sulajmána M. Spojeným štátom na vypočúvanie pre údajné aktivity v al-Káide.
 

Vyberte región